Okap kuchenny to jeden z podstawowych sprzętów AGD , którego zadaniem jest usuwanie nieprzyjemnych zapachów oraz pochłanianie oparów i tłuszczów, powstających podczas gotowania lub smażenia. Dzięki pracy okapu ściany, meble oraz inne sprzęty kuchenne nie są pokryte tłustym osadem, a zapach gotowanych potraw nie rozchodzi się po mieszkaniu. Dodatkowo, okap może być sprzętem, który podkreśli stylistykę kuchni i będzie jej ozdobą.
Producenci oferują kilka rodzaje okapów:
- okapy podszafkowe
- okapy kominowe
- okapy wyspowe
- okapy teleskopowe
Cechy, na które trzeba zwrócić uwagę podczas kupowania dobrego okapu:
- wydajność okapu
- rodzaje filtrów w okapie
- oświetlenie okapu
- rodzaj sterowania
- dostępne akcesoria do okapu
Na jakie parametry zwracać uwagę kupując okap?
Zwróć uwagę, jaka jest wydajność maksymalna wybranego produktu. Wydajność maksymalna, podawana jest w metrach sześciennych na godzinę (m3/h) i informuje o ilości powietrza, jaką okap może przefiltrować w ciągu godziny. To bardzo ważny parametr, dzięki któremu wybierzesz okap, który będzie odpowiedni do wielkości pomieszczenia, w którym będzie pracował. Skuteczny okap powinien mieć możliwość przefiltrowania całego powietrza 6 razy w ciągu jednej godziny.
Przykładowo, jeżeli więc Twoja kuchnia ma powierzchnię 12 m2 i wysokość 2,5 m, czyli objętość 30 m3, okap powinien mieć minimalnie wydajność maksymalną 180 m3/h.
Pamiętaj, że wymiary te dotyczą pomieszczenia zamkniętego, jeżeli więc kuchnia jest połączona z salonem, powinieneś do obliczenia wydajności okapu wziąć pod uwagę objętość obydwu pomieszczeń.
Z wydajnością maksymalną wiąże się też głośność działania okapu, która podawana jest w decybelach przy maksymalnej wydajności filtrowania.
Jest to ważny parametr, zwłaszcza w przypadku kuchni połączonych z salonem lub jadalnią.